Influenseri i influenserke

Vršiti uticaj ili biti influenser ili influenserka, trebalo bi da je mnogo više stvar sticanja reputacije nego iznenadne slave. Doslednost, etika i odgovornost, samo su neke od pozitivnih vrednosti neophodnih za učestvovanje u stvaranju zdravijeg digitalnog okruženja. Uticaj na zajednicu se gradi, pa ova savremena titula ne bi trebalo da počiva na instant kulturi, već na kontinuiranom i doslednom promovisanju pozitivnih vrednosti.

Delovati na mišljenje drugih ili biti opinion maker otvara prostor za još jedan nivo uticaja, a to je formiranje stavova zajednice i uticaj na razne sfere ponašanja: mišljenje, potrošačke navike, kao i učenje po modelu. Kako je veliki broj pratilaca većine influensera i influenserki u formativnim godinama razvoja, influenseri i influenserke imaju veliku odgovornost za to da njihove vrednosti i akcije budu etične. Autoritet i odnos sa publikom odražava se na formiranje mišljenja, stavova, kao i donošenja odluka, pa je aktivno angažovanje pratilaca ono što širi kvantitet, ali i kvalitet uticaja na društveni mrežama.

Najčešći oblik obraćanja pratiocima je direktno, na Storiju, kroz opis objave ili neki video, a kako su pratioci istovremeno i konzumenti, to pokazuje kako je građenje odnosa sa publikom na internetu vrlo slojevit proces.

Izvor: pexels.com, Foto: Plann

Vreme je oduvek bila najdragocenija stvar koju možemo dati drugima, a danas, kada više od 45% svetske populacije aktivno koristi društvene mreže, oni koji kreiraju sadržaj na njima su nalik modernim verzijama lidera i vođa, odnosno ljudi koji predvode određenu ideju, u različitim nišama postavljaju trendove i motivišu ljude na akciju.

Influenseri i influenserke često koriste neku vrstu marketinških taktika za širenje sadržaja koji prenosi određenu poruku, ali oni su istovremeno i sama poruka, jer su sveukupnan pristup i ponašanje influensera i influenserki zapravo priča i poruka koju oni prenose.

Ipak, delovanje influensera i influenserki, pored nezavisnog, može biti angažovano i od strane kompanija, zbog čega je ova nova profesija iznedrila i novi vid marketinga: influence marketing.

Kako bi zajednica influensera stvarala što pozitivniji uticaj, jedan od prvih uslova je da njihovi stavovi, vrednosti i akcije budu odgovorni. Iako je društvena odgovornost praksa nešto što treba da se podrazumeva kad je u pitanju rad kompanija, često je slučaj da korporacije angažuju influensere i influenserke kao svoje marketinške alate, pa je lična odgovornost influensera i influenserki izuzetno važna za takvo poslovanje, kada se koristi njihov autoriet kod publike sa kojom imaju izgrađen odnos poverenja.

Verdostojnost informacija, pokretanje društvenih inicijativa i detabuizacija socijalnih tema, neke su od inovativnih vrednosti koje nam pruža ova profesija čija se snaga meri u reputaciji, pozivu na udruživanje i kreiranju realističnog pozitivnog imidža, a ne obožavanju od strane drugih na osnovu projektovanja nerealistične slike kao primera.

Pročitaj više na:
? Influenser/influenserka – definicija
? Koje veštine treba da imaju svaki influenser i influenserka?

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.