Monetizacija

Pregledi su postali novi prime time. Navike novih generacija prebacile su se sa menjanja TV kanala na potragu za dobrim YouTube kanalima.

Kako broj pregleda video sadržaja povećava njihovu vidljivost, biti YouTube pretplatnik ili pretplatnica ujedno znači i biti promoter ili promoterka određenog sadržaja. Biti YouTuber ili YouTuberka, sa druge strane, znači kreirati ne samo sadržaj već i oglasni prostor.

Kllikovi nisu samo pregledi, već i sredstvo koje povećava vidljivost videa, a tako i mogućnost za njihovu monetizaciju. Kao što je gledanost nekada određivala cenu reklamnog prostora na televiziji, tako sada YouTube pregledi povećavaju šansu određenog kanala da postane monetizovan.

Izvor: pexels.com, Foto: freestocks.org

Nekada je dobar program bio ogređen time šta gledamo, a sada naše YouTube navike određuju koji će nam sadržaj narednog puta izaći kao preporučen. Činjenica da nismo pretplaćeni na određen kanal ne garantuje da nam se isti sadržaj sledeći put neće plasirati kao preporuka.

Ne tako kratka istorija YouTubea uči nas da su prvi videi bili DIY karaktera, tutorijali u kojima se pokazuje kako nešto možemo da uradimo sami. Vremenom, fokus se premestio sa radnje na sam lik. Osećaj zajedništva se smanjio, a YouTube je postao vlogging platofrma u kojoj je najbitnije ne šta se dešava, već ko nam nešto govori.

Visoka konkurentnost i preplavljenost sadržajima stvorila je klimu u kojoj je došlo do hiperprodukcije irelevantnog sadržaja. Trka za prikazivanjem u preporučenim videima i pretragama neretko u YouTube zajednici stvara atmosferu senzacionalizma. Sa druge strane, spontanost u pristupu i osećaj neposrednog kontakta sa kreatorima sadržaja, velika su prednost koju nam pruža najveća video platforma na svetu.

Ipak, viralnost je moguće postići i promišljenim, produkcijski sadržajno relevantnim sadržajima i zato YouTube sve više postaje savremena televizija koja nam nudi širok izbor kanala: od petparačkih, preko komičnih, pa do naučnih i onih koji angažuju gledaoce na pozitivne akcije.

Pretplaćivanjem na dobar YouTube kanal možemo obogatiti svoj narativni korpus, a fer monetizacija, ona koja je zasnovana na relevatnosti, predstavlja način da podstaknemo kulturu crowdsourcinga koji se postiže samim pregledima.

Pročitaj više na:
? Primer monetizacije – video igrice
? Kako zaraditi od vebsajta?

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.