Pratioci na društvenim mrežama

Broj pratilaca je istovremeno najbitniji i najmanje važan indikator relevantnosti na internetu. Masovno praćenje ne garantuje nam i kvalitet sadržaja, ali je činjenica da broj pratilaca često određuje popularnost sadržaja koji se plasira.

Influenseri i influenserke se mogu kategorisati i po praćenosti, ali i auditorijumu na koji utiču: od megainfluensera i influenserki koji su masovno praćeni i obraćaju se milionskoj publici, preko makro i mikro influensera i influenserki koji deluju na manje grupe, ali to čine temeljnije. Podela ne isključuje mogućnost da masovno popularan sadržaj bude kvalitetan, niti određuje da li će određen influenser ili influenserka imati pozitivan ili negativan uticaj.

Opredeljenost za kvantitet često nam govori da influenser ili influenserka ima zaradu kao cilj, dok fokusiranje na kvalitet objava ukazuje na želju za pozicioniranje u određenoj niši. Izbor da svoju zajednicu gradimo održivije obično se prepoznaje po manjoj frekvenciji objavljivanja, ličnom ili ekspertskom tonu objava i ne navođenjem pratilaca na interakciju. Instant priliv pratilaca najčešće nam govori da je u pitanju trend koji skreće pažnju na trenutno aktuelnu temu i zato je važno da prepoznamo kvalitet nečijeg autoriteta.

Influenseri i influenserke predstavljaju novi vid edukativno-zabavne zajednice, a stvar opšteg digitalnog obrazovanja je da prepoznamo kvalitet sadržaja kome posvećujemo svoje slobodno vreme.

Pročitaj više na:
? Kako da povećaš broj pratilaca na Instagramu?
? Moć mikroinfluensera

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.