Zarada na internetu

Danas društvene mreže nisu više samo prostor za deljenje informacija, već i prilika za biznis i zaradu. Ali kako to funkcioniše?

Često nismo svesni da prisustvo na društvenim mrežama mora da poseduje strategiju, pa neretko odjednom postanemo kreatori, marketari i influenseri, a da toga nismo ni svesni. Influenser ili influenserka je entitet za sebe, ali njegovo ili njeno udruživanje sa određenim brendom određuje koje ćemo vrednosti pripisati njegovom ili njenom radu i slediti kao sopstvene.

Saradnje na internetu kroz sponzorisane objave, partnerstva i kolaboracije su moćno sredstvo za stvaranje pozitivnog, ali i negativnog uticaja. U eri hiperprodukcije i potrebe za instant rastom uticaja i publike, mnogi influenseri i influenserke biraju brze saradnje koje nisu u skladu sa njihovim vrednostima. Na taj način kreira se slika koju mnogi žele da kupe, ali je etičnost ovakvih postupaka važna stavka kada je u pitanju zarada.

Relevantnost ne mora da bude neprijatelj prodaje ukoliko sledimo određeni set vrednosti, odnosno posedujemo viziju svog poslovanja. Monetizovanje pregleda i sponzorisanje ne moraju biti hard selling, ukoliko se opredelimo za održive modele poslovanja i saradnje. Naši storiji i feedovi mogu zaista hraniti zdrave potrebe, ali istovremeno moramo biti svesni opasnosti svih poziva na negativna ili destruktivna ponašanja.

Napredni modeli saradnje koji podrazumevaju slanej poruke kroz kreiranje autentičnih priča, jedan su od novih načina na koji se može poslovati etički. Ispričati svoju priču i pozicionirati sebe kroz veliki brend ne mora biti lažna priča o nama. Ukoliko poslujemo iskreno, stvaramo za te potrebe sadržaj u koji verujemo, i koji ne odskače samo zato što je u pitanju plaćeni posao, zarada na internetu zaista može postati promocija autentičnih vrednosti.

U doba linkova u biografiji, važno je da ne zaboravio na našu pravu biografiju, reputaciju koju gradimo i činjenicu da iza sebe treba da ostavimo pozitivan uticaj, a ne negativne posledice.

Pročitaj više na:
? Kako funkcioniše kolaboracija sa brendovima na društvenim mrežama?
? Poziv na održivost i etiku kada je u pitanju moda

Pretraga

You are using an outdated browser which can not show modern web content.

We suggest you download Chrome or Firefox.